Οι «αθώες» τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

Wellness

Οι «αθώες» τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής είναι πιθανό κάποιες φορές να κάνουμε κάποια λάθη χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το μυστικό κρύβεται στη γνώση καθώς υπάρχουν τροφές που φαίνονται αθώες χωρίς όμως να είναι διότι προκαλούν φλεγμονή.

Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη
Τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη είναι το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Όπως καταλαβαίνεις όλα τα παράγωγά τους όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα μπισκότα, το κέικ, το σιμιγδάλι και τα αρτοσκευάσματα περιέχουν γλουτένη. Αν αναρωτιέσαι γιατί στη σύγχρονη εποχή υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων αλλεργίας και δυσανεξίας στη γλουτένη ενώ οι πρόγονοί μας δεν αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα, αυτό συμβαίνει διότι οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει γενετικές τροποποιήσεις στο σιτάρι έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό για τους κατασκευαστές. Κάτι τέτοιο όμως το κάνει λιγότερο εύπεπτο για τον άνθρωπο.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι κάτι σύνηθες στους ενήλικες όμως δεν είναι η μόνη που πρέπει να αποφεύγουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια ακόμη ουσία που θεωρείται αλλεργιογόνα είναι η καζεΐνη η οποία δεν μπορεί να αναγνωριστεί από τον οργανισμό και έτσι πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση. Σχετίζεται με πολυάριθμες διαταραχές υγείας όπως η φλεγμονή του γαστρεντερικού και των αρθρώσεων, χρόνιες πεπτικές διαταραχές, διαβήτης τύπου 1 και νευρολογικές διαταραχές.