7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καθυστερήσεις την οστεοπόρωση - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

Wellness

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καθυστερήσεις την οστεοπόρωση

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδύναμα, εύθραυστα οστά και είναι πολύ συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να βοηθήσεις στην πρόληψή της. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να αρχίσεις να υποστηρίζεις την υγεία των οστών σου.

Βεβαιώσου ότι λαμβάνεις αρκετό ασβέστιο
Η κατανάλωση επαρκούς ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το ασβέστιο αποθηκεύεται στα οστά. Αν δεν καταναλώνεις την επαρκή ποσότητα το σώμα σου θα την πάρει από τα οστά σου αποδυναμώνοντας τα στη διαδικασία.

Ασκήσου συστηματικά
Η άσκηση επηρεάζει την οστική δύναμη και την οστική μάζα σε όλα τα στάδια της ζωής. Οι ασκήσεις χαμηλών και υψηλών βαρών και μυϊκής ενδυνάμωσης είναι η καλύτερη άμυνα κατά της οστεοπόρωσης.

Πρόσθεσε άπαχη πρωτεΐνη στο διατροφολόγιό σου
Σύμφωνα με έρευνες η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και πιο αργό ρυθμό οστική απώλειας. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μυϊκής αδυναμίας.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι εξίσου σημαντική για την υγεία των οστών. Είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τροφές που περιέχουν βιταμίνη D ιδιαίτερα αν η παραμονή σου σε κλειστούς χώρους είναι καθημερινή.

Περιόρισε το αλκοόλ
Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα το οποίο επηρεάζει την υγεία των οστών. Επίσης μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Διατήρησε το βάρος σου σταθερό
Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) ο οποίο είναι ένας υπολογισμός με βάση το ύψος και το βάρος συνδέεται με τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Αν καπνίζεις ήρθε η ώρα να το κόψεις
Μελέτες έχουν ανακαλύψει άμεση σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας οστικής πυκνότητας. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά στην αποθεραπεία μετά από ένα κάταγμα.