Τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022
από την Στεφανία Ρουμπάκη

Τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ίσως έχεις ακούσει ότι τα μαλλιά γίνονται πυκνά και λαμπερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό όμως μπορεί να ισχύει για ορισμένες γυναίκες, χάρη στα υψηλά επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου, η οποία επιβραδύνει την τριχόπτωση. Ωστόσο, πολλές είναι οι μέλλουσες μαμάδες που αντιμετωπίζουν αραίωση μαλλιών ή απώλεια είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε τους μήνες αμέσως μετά τη γέννησης του μωρού τους.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων επιβραδύνουν τον φυσικό κύκλο της αποβολής των τριχοθυλακίων. Έτσι ορισμένες γυναίκες μπορεί να χάσουν λιγότερες τρίχες ενώ είναι έγκυες. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. 

Αιτίες τριχόπτωσης

Διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως ο υπερθυρεοειδισμός (υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών) ή ο υποθυρεοειδισμός (πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη). Αιτίες που μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άλλη μια αιτία είναι η ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο σε διαφορετικούς ιστούς του σώματος. Έτσι μπορεί να προκληθεί αραίωση μαλλιών.

Τι μπορείς να κάνεις για να τη μειώσεις

Ακολούθησε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Εστίασε στη λήψη αρκετής πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών. 

Ρώτησε το γιατρό σου εάν τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνεις μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

Απόφυγε στενές πλεξούδες, κότσους, αλογοουρές και άλλα χτενίσματα που μπορεί να τραβήξουν τα μαλλιά σου. 

Λούσε απαλά τα μαλλιά και χρησιμοποιήστε μια χτένα με φαρδιά δόντια για να αποφύγεις το δυνατό τράβηγμα ενώ τα ξεμπερδεύεις.

Άφησε τα μαλλιά να ξεκουραστούν, ξεχνώντας τη θερμότητα.