Τα οφέλη ενός κατοικίδιου για ένα παιδί - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Τα οφέλη ενός κατοικίδιου για ένα παιδί

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Έρευνες έχουν δείξει πως η συμβίωση ενός παιδιού με ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Η επιθυμία του παιδιού για ένα ζώο έχει ως στόχο το παιχνίδι και την παρέα στην καθημερινότητα όμως στη πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα διακρίνουμε.

Βοηθά στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη
Έχει παρατηρηθεί πως τα κατοικίδια προστατεύουν τα παιδιά σε δυσάρεστες καταστάσεις και μια αγκαλιά στο σκυλάκι μπορεί να λειτουργήσει αγχολυτικά. Μέσα από τη φροντίδα του μικρού του φίλου μπορεί να γίνει υπεύθυνο αλλά και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Επίσης μαθαίνει να συμβιώνει με ένα πλάσμα που έχει ανάγκες και στα πλαίσια αυτής της συμβίωσης μαθαίνει να σέβεται και να υπολογίζει τα συναισθήματα των άλλων.

Μαθαίνει να διαχειρίζεται την απώλεια
Είναι πολύ πιθανό η πρώτη του εμπειρία με τον θάνατο να είναι χάνοντας το κατοικίδιο του σπιτιού λόγω γήρατος ή ασθένειας. Με αυτό τον τρόπο έρχεται αντιμέτωπο με τον κύκλο της ζωής που περιλαμβάνει την αναπαραγωγή, τη γέννηση, το γήρας και τον θάνατο.

Ωφελεί την υγεία του
Η επαφή του παιδιού με τα ζώα ενισχύει το ανοσοποιητικό του καθώς έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με κατοικίδια στο σπίτι αρρωσταίνουν λιγότερο.