Πως θα βοηθήσεις το παιδί σου αν φοβάται να μείνει μόνο του; - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Πως θα βοηθήσεις το παιδί σου αν φοβάται να μείνει μόνο του;

Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Τα παιδιά στην ηλικία μεταξύ 2 και 5 ετών είναι πιθανό να εκδηλώσουν φόβο πως θα μείνουν μόνα. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς δεν αντιλαμβάνονται το χρόνο όπως οι ενήλικες. Πως μπορείς να το βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτό το φόβο;

Μη «μειώνεις» την ανησυχία του
Μπορεί οι φόβοι του να σου φαίνονται μικροί όμως δεν πρέπει να τους υποβαθμίζεις. Όταν απορρίπτεις μια ανησυχία του δίνεις το λάθος μήνυμα πως δε μπορεί να σε εμπιστευτεί με αποτέλεσμα η ανασφάλειά του να μεγαλώνει.

Μην εντείνεις τις ανασφάλειές του
Αν χρησιμοποιείς απειλές όπως «θα έρθει ο κακός ο λύκος να σε φάει, αν δε πας στο δωμάτιό σου» δημιουργείς μια ατμόσφαιρα φόβου για το παιδί. Ούτε όμως πρέπει να είσαι υπερπροστατευτική. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο σχολείο που δεν χρίζει την επέμβασή σου, είναι πιο ωφέλιμο να το αφήσεις να το λύσει μόνο του για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μάθει να πατά γερά στα πόδια του.

Βαθιά κατανόηση του φόβου
Από το να προσπαθείς να κάνεις το παιδί να αντιμετωπίσει το φόβο του ενώ εκείνο δεν είναι έτοιμο ακόμη είναι προτιμότερο να του ζητήσεις να σου εξηγήσει ακριβώς τι φοβάται και γιατί. Φρόντισε να του δίνεις τη πλήρη προσοχή σου όταν σου εξηγεί έτσι ώστε να καταλάβει πως ενδιαφέρεσαι για τα προβλήματά του. Στο μέλλον θα αισθάνεται πιο άνετα να σου μιλά για αυτά που του συμβαίνουν.