Παιδί & Διατροφή: Αυτό το ιδανικό διατροφικό πλάνο - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Παιδί & Διατροφή: Αυτό είναι το ιδανικό διατροφικό πλάνο

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Σίγουρα γνωρίζεις πως η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Το μυστικό όμως για μια καλή διατροφή κρύβεται στη ποικιλία των τροφών που καταναλώνει. Ποιες είναι λοιπόν οι 4 βασικές ομάδες τροφίμων που δε πρέπει να λείπουν από το διατροφολόγιό του;

Πρωτεΐνη
Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης στην ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να εμποδίσει τη σωστή διάπλασή του. Μερικά παραδείγματα είναι ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου καθυστέρηση στην επούλωση πληγών ενώ η έλλειψη βιταμίνης Α προβλήματα στην όραση.

Ασβέστιο
Ένα βασικό στοιχείο στο καθημερινό διατροφολόγιο του παιδιού είναι το γάλα. Αυτό είναι που θα το βοηθήσει να έχει γερά οστά, δόντια και νύχια. Το πιο κατάλληλο γάλα για παιδιά είναι το πλήρες αγελαδινό ενώ είναι καλό να αποφεύγουμε το αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα.

Άμυλο
Για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του εντέρου είναι προτιμότερο να καταναλώνει δημητριακά με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία. Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Επομένως είναι καλό να επιλέγουμε ολικής άλεσης προϊόντα.

Βιταμίνες
Φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζουν από τη διατροφή του. Ένα παιδί πρέπει να τρώει περίπου 3-4 μικρά φρούτα την ημέρα, από τα οποία το ένα πρέπει να είναι εσπεριδοειδές. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες που δεσμεύουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων και την αποβάλλουν.