Κάτι που έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός παιδιού είναι και η διατροφή του. Μετά τους 6 μήνες λοιπόν που γίνεται σταδιακά η μετάβαση στις στέρεες τροφές θα πρέπει να σκεφτόμαστε τρόπους φιλικούς προς τα παιδιά, για να ενσωματώσουμε στη διατροφή τους τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν τροφές που θα τα βοηθήσουν να γίνουν πιο έξυπνα και θα βρεις μερικές παρακάτω.
Σίδηρος
Υπάρχουν 2 είδη σιδήρου, ο αιμικός που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και βρίσκεται κυρίως στο κρέας και ο μη αιμικός που βρίσκεται σε προϊόντα δημητριακών. Το βοδινό, το κοτόπουλο, το αρνί, τα ψάρια όπως και οι φακές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή η σόγια είναι τροφές που χρειάζεται να ενταχθούν στη διατροφή ενός παιδιού.
Υγιή λιπαρά
Το λίπος βοηθά στη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων και του νευρικού συστήματος και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από μελλοντικές βλάβες. Κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε υγιή λιπαρά και χρειάζεται να καταναλώνει ένα παιδί είναι το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι αλλά και ο σολομός.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος προάγει την ανοσία και βοηθά στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών του σώματος. Επίσης βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται υδατάνθρακες πρωτεΐνες και λίπος. Τον βρίσκουμε σε τροφές όπως τα φασόλια, οι φακές, το αγελαδινό γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα θαλασσινά.
Πρωτεΐνη
Είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της δομής του εγκεφάλου και συμβάλλει στο μέγεθος του. Το κρέας, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, κάποια όσπρια και τα γαλακτοκομικά είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, απαραίτητες για το παιδί.