Οι πιθανοί λόγοι που ένα παιδί δεν έχει φίλους και πως θα το βοηθήσουμε - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Οι πιθανοί λόγοι που ένα παιδί δεν έχει φίλους και πως θα το βοηθήσουμε

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Όπως έχει αποδειχτείμετά από μελέτες το είδος της σχέσης που έχουν τα παιδιά με τα μέλη της οικογένειάς τους μπορεί να καθορίσει την ικανότητά τους να κοινωνικοποιηθούν. Όταν λοιπόν το παιδί μας δεν έχει φίλους, οφείλεται σε εμάς;

Ο σχολικός εκφοβισμός που παρατηρείται στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν. Εξαιτίας αυτού φοβούνται να δημιουργήσουν σχέσεις με συνομήλικους τους και δυσκολεύονται να αναπτύξουν ορισμένες κοινωνικές δεξιότητες. Ένα παιδί που είναι απαιτητικό, δηλαδή θέλει να επιβάλλεται και να περνά το δικό του απομακρύνει τους γύρω του καταλήγοντας μόνο. Το να μπορεί κάποιο παιδί να κρατάει μυστικά βοηθά τα άλλα παιδιά να μείνουν κοντά του. Αν όμως μαρτυρά αυτά που του εκμυστηρεύονται τότε η εμπιστοσύνη χάνεται με αποτέλεσμα να απομακρύνει τους φίλους του. Η ντροπαλότητα επίσης είναι μια αιτία που μπορεί να δυσκολεύεται να αναπτύξει φιλίες όπως και η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας οδηγεί σε παιδιά μοναχικά.

Ο τρόπος για να τα βοηθήσουμε είναι κυρίως μέσω της συζήτησης και εντοπίζοντας τα αίτια του προβλήματος. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις κοινωνικές του επαφές γράφοντάς το σε ένα ομαδικό άθλημα. Κάποιες φορές κάνοντας εμείς το πρώτο βήμα και μιλώντας στους γονείς ενός άλλου παιδιού μπορεί να γίνει παράδειγμα και για το μικρό μας. Η τόνωση της αυτοπεποίθησης ενός ντροπαλού παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική, επομένως είναι καλό να το αφήνουμε να παίρνει πρωτοβουλίες και να το επιβραβεύουμε. Τέλος είναι απαραίτητο να του μάθουμε πως δε χρειάζεται την αποδοχή όλων.