Οι λόγοι που δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί να παίρνει πάντα άριστα στο σχολείο - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Οι λόγοι που δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί να παίρνει πάντα άριστα στο σχολείο

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά είναι καλό να θέτουμε στόχους με τα παιδιά και να τα βοηθάμε να προοδεύουν. Η υπερβολική όμως πίεση για να είναι άριστα τους δίνει το λάθος μήνυμα και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι υψηλές προσδοκίες έχουν συνδεθεί με τη μειωμένη απόδοση αλλά και με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως η αναβλητικότητα. Ένα παιδί αν ξέρει πως δε μπορεί να πάρει άριστα είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να διαβάζει.

Γνωρίζοντας πως τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μιμητές μας, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως όταν θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και κάνουμε συνεχώς αυτοκριτική, μπορεί να αφομοιώσει τη συμπεριφορά μας και να την επαναλάβει.

Πρέπει να δίνουμε λοιπόν το χώρο στο παιδί μας να κάνει τα δικά του λάθη χωρίς να φοβάται τη δική μας αντίδραση. Εξάλλου η μελλοντική επιτυχία ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται από τους βαθμούς του σχολείου αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες. Είναι καλό να μην ενδώσουμε στους δικούς μας φόβους αν το παιδί πάρει χαμηλότερους βαθμούς, αλλά να βρούμε μαζί του με ποιο τρόπο θα μπορέσει να βελτιωθεί.