Η συμπεριφορά του παιδιού που δεν πρέπει να αγνοούμε - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Η συμπεριφορά του παιδιού που δεν πρέπει να αγνοούμε

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Ως γονείς είναι πιθανό να έχουμε βρεθεί μπροστά σε εκρήξεις θυμού των παιδιών μας ή ανυπακοής ή κακής συμπεριφοράς. Κάποιες δε θα πρέπει να τις παραβλέπουμε και να φροντίζουμε να μη τις επαναλαμβάνει.

Διακόπτει την ώρα που μιλάς
Σίγουρα θα έχει τύχει την στιγμή που μιλάς το παιδί σου να είναι ενθουσιασμένο με κάτι ή να είναι ανυπόμονο και να του επιτρέπεις να διακόπτει τη συζήτησή σου. Κάτι τέτοιο όμως δεν του μαθαίνει να υπολογίζει τους άλλους ή να κάνει υπομονή. Αν δεν κάνεις κάτι για να σταματήσεις αυτή τη συμπεριφορά περνάς το μήνυμα στο παιδί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει τη προσοχή σου και ότι είναι το κέντρο του κόσμου.

Δείχνει επιθετική συμπεριφορά την ώρα του παιχνιδιού
Αν έχεις παρατηρήσει πως το παιδί σου γίνεται επιθετικό τη στιγμή που παίζει με ένα άλλο παιδάκι, χρειάζεται να επέμβεις. Δε πρέπει να περιμένεις μέχρι να δεις κάτι ακραίο όπως να χτυπάει κάποιον άλλο παιδάκι. Ακόμα και το σπρώξιμο ή ένα τσίμπημα θα πρέπει να σε θορυβήσει ώστε να επέμβεις. Αν δε δράσεις άμεσα είναι πολύ πιθανό αυτή η συμπεριφορά να εδραιωθεί αφού θα πιστέψει πως το να βλάπτει τον άλλο είναι αποδεκτό.

Κάνει ότι δε σε ακούει
Μπορεί να του ζητάς να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να πάει στο δωμάτιό του και να σε αγνοεί προσποιούμενο πως δε σε ακούει. Αν αφήσεις αυτή τη συμπεριφορά να «περνάει» κάθε φορά λαμβάνει το μήνυμα πως εκείνο κρατά τα ηνία της σχέσης με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να γίνει ανυπάκουο και χειριστικό. Όταν του μιλάς προσπάθησε να βρίσκεσαι μπροστά του διότι είναι σημαντικό να υπάρχει οπτική επαφή και εξήγησέ του πως αν δεν υπακούσει θα υπάρξουν συνέπειες.