Γνωρίζεις για την υπερέμεση της κύησης; - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Γνωρίζεις για την υπερέμεση της κύησης;

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022
από την Στεφανία Ρουμπάκη

Είναι σύνηθες να εμφανίζεται πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αυτή η κατάσταση αν και είναι αρκετά άβολη, συνήθως υποχωρεί μέσα σε 12 εβδομάδες.

Η υπερέμεση κύησης ή αλλιώς Hyperemesis gravidarum (HG) είναι μια ακραία μορφή πρωινής ναυτίας που προκαλεί σοβαρή ζάλη και έμετο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα της συνήθως ξεκινούν μέσα στις πρώτες 6 εβδομάδες. Πρόκειται για μια πάθηση εξαιρετικά εξουθενωτική που προκαλεί κόπωση και διαρκεί εβδομάδες ή μήνες. Συχνά απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πως θα καταλάβεις αν υποφέρεις από HG;

Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, επομένως μπορεί να υπάρχουν φορές που χρειάζεσαι άμεσα το γιατρό σου για να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου και άλλες φορές που αισθάνεσαι καλύτερα και μπορείς να είσαι στο σπίτι σου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αίσθημα συνεχούς ναυτίας

Έλλειψη όρεξης

Συχνός εμετός

Αφυδάτωση

Απώλεια βάρους 5 % ή και περισσότερο

Πως προκαλείται;

Η πρωινή ναυτία και η HG έχουν σχέση με την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή είναι μια ορμόνη που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τον πλακούντα. Το σώμα σου παράγει μεγάλη ποσότητα αυτής της ορμόνης με γρήγορο ρυθμό στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτά τα επίπεδα συνήθως κορυφώνονται περίπου στις 10 έως 12 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη σου και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται.

Μερικές φορές, η έγκαιρη θεραπεία της πρωινής ναυτίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης HG. Ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει φυσικές μεθόδους πρόληψης της ναυτίας , όπως βιταμίνη Β6 ή τζίντζερ.