Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν; - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν;

Κυριακή, 09 Απριλίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Το παιχνίδι για τα παιδιά είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξή τους. Λειτουργεί ως ισχυρό μέσο κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και μέσα από αυτό μαθαίνει νέα πράγματα, πειραματίζεται και ανακαλύπτει τον εαυτό του. Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που ένα παιδί δεν έχει το χώρο και το χρόνο για να παίξει;

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τη σωματική και την ψυχική του υγεία. Όταν δε δίνονται ευκαιρίες για ελεύθερο παιχνίδι τότε παρατηρούνται μειωμένες κινητικές δεξιότητες. Μπορεί να έχει μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σχέση με τα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η δημιουργικότητα, η οποία καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό από τα παιχνίδια φαντασίας, δεν αναπτύσσεται το ίδιο εύκολα. Το παιδί χωρίς το παιχνίδι δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ομάδες με συνομήλικους και να κοινωνικοποιηθεί.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να περνά χρόνο παίζοντας διότι μέσα από το παιχνίδι μαθαίνει να επικοινωνεί με τους άλλους, να αισθάνεται ευτυχία και ασφάλεια, να μαθαίνει να νοιάζεται για τους γύρω του αλλά και για το περιβάλλον και κυρίως ενισχύεται η αυτοποεποίθησή του.