3 λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

The Mom

3 λόγοι που τα παιδιά λένε ψέματα

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023
από την Γιώτα Καλλιπολίτου

Το ήξερες πως είναι φυσιολογικό για τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να λένε ψέματα; Αν αντιμετωπίζεις κι εσύ κάτι τέτοιο δες τι μπορείς να κάνεις για να ενθαρρύνεις το παιδί σου να λέει την αλήθεια.


Φοβάται τα «μπλεξίματα»
Αν έχει κάνει κάποια ζαβολιά είναι επόμενο να μην παραδεχτεί την αλήθεια γιατί μπορεί να φοβάται την αντίδρασή σου. Το καλύτερο είναι να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με διάθεση επίλυσης του προβλήματος και όχι με επικριτική στάση.

Θέλει να σε ευχαριστήσει
Είναι πιθανό στην προσπάθειά του να σε «ευχαριστήσει» με τις απαντήσεις του, να πει ψέματα. Δηλαδή μπορεί να πει ότι κάτι του αρέσει πολύ επειδή γνωρίζει πως αρέσει σε εσένα. Ενθάρρυνέ το να σου πει την αλήθεια, χωρίς επαίνους, έτσι ώστε να μάθει πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να του βγαίνει αβίαστα.


Δεν ξεχωρίζει ακόμα την διαφορά μεταξύ ευχής και πραγματικότητας
Σε αυτό το στάδιο της διανοητικής του ανάπτυξης δεν έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του τι είναι πραγματικό και τι όχι. Πολλές φορές λοιπόν θέλει κάτι τόσο πολύ που στο τέλος το πιστεύει. Όταν φτάσει η ώρα και σου πει μια «ιστορία» του, μπορείς να του απαντήσεις «ωραία θα ήταν να ισχύει κάτι τέτοιο», για να αρχίσει σιγά σιγά να ξεχωρίζει την ευχή από την πραγματικότητα.