Απώλεια μαλλιών και stress - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

Tips & Tricks

Απώλεια μαλλιών και stress

Σάββατο, 01 Μαΐου 2021

H τριχόπτωση είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λίγο πιο διστακτικοί στο να συζητήσουν. Οι γυναίκες ειδικά μπορεί να νιώθουν μια ενδόμυχη ενοχή και μια ντροπή στο να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν αραίωση. 

Τα μαλλιά σας δεν είναι ποτέ στάσιμα, τα θυλάκια, ή οι ρίζες βρίσκονται σε έναν συνεχή κύκλο ανάπτυξης, χαλάρωσης και ανάπαυσης. Η αναγεννητική ή αναπτυξιακή φάση καθορίζεται γενετικά και μπορεί να διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. 

Stress, μαλλιά και απώλεια 
Όταν αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας αντιμετωπίζει αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης. Η ορμόνη αυτή παράγεται από τα επινεφρίδια σας, αλληλεπιδρά με διάφορες άλλες ορμόνες και μπορεί να προκαλέσει το πέρασμα στη φάση telogen, κατά την οποία, σε περίπου τρεις μήνες, τα μαλλιά παραμένουν στο θυλάκιο έως ότου σπρωχθούν από τα νέα. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως αυτή η φάση μπορεί να επιδεινωθεί από το γενικευμένο άγχος, που προωθεί τα μαλλιά γρηγορότερα προς την απώλεια.

Aυτό είναι το σημείο όπου τα μαλλιά σας είναι πιο ευαίσθητα στην πτώση. Σε αυτό προστίθεται πως το άγχος, ενίοτε, προκαλεί φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που με τη σειρά του θα σας οδηγήσει στο ξύσιμο και θα ωθήσει αυτές τις τρίχες να πέσουν ταχύτερα. 

H ενσωμάτωση μιας πρακτικής ευεξίας στο σπίτι όπως ο διαλογισμός ή η ακουστική πίεση μπορεί να είναι μια σοφή απόφαση αυτή τη στιγμή. Oι μόνες βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις είναι το να χρησιμοποιείτε βιταμίνες και να τα κουρεύετε συχνά. Χρησιμοποιώντας ένα απαλό σαμπουάν και μαλακτικό για τη διατήρηση ενός υγιούς τριχωτού της κεφαλής. Με αυτή την τοπική εφαρμογή θα θρέψετε τα θυλάκια σας και θα τονώσετε την ανάπτυξη. Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη σε έναν ειδικό που μπορεί να σας προτείνει κάτι πιο ειδικευμένο.