Πως θα καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα; - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

Tips & Tricks

Πως θα καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα;

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου θα έχεις αναρωτηθεί αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου τη δεδομένη στιγμή σού λέει ψέματα. Παρακάτω υπάρχουν μερικές επιστημονικές τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να το εντοπίσεις.

Σου έχει εξομολογηθεί πως είναι καλός ψεύτης
Αν ένας άνθρωπος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «καλό ψεύτη» είναι πολύ πιθανό να σου λέει την αλήθεια. Μια επιστημονική έκθεση έδειξε πως η δήλωση ενός ανθρώπου ότι λέει ψέματα είναι καλύτερος δείκτης σε σύγκριση με ένα τεστ ανιχνευτή ψεύδους.

Έχει σταθερό βλέμμα
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι άνθρωποι που λένε ψέματα δεν διατηρούν ένα σταθερό βλέμμα και τείνουν να κοιτάζουν προς τα αριστερά όμως μια μελέτη πρόσφατα κατέρριψε αυτό τον μύθο. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έλεγαν ψέματα διατηρούσαν την οπτική επαφή κατά το 70% του χρόνου ομιλίας.

Μιλάει πολύ
Έρευνα απέδειξε πως όσοι λένε ψέματα τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις στην προσπάθειά τους να παραποιήσουν την αλήθεια. Με αυτό τον τρόπο προσθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες ή δημιουργούν πιο σύνθετες προτάσεις ή χρησιμοποιούν βωμολοχίες για να πείσουν τους άλλους ότι αυτό που υποστηρίζουν είναι αληθινό.

Αλλάζει ο τόνος της φωνής
Οι άνθρωποι που λένε ψέματα εμφανίζουν αλλαγές στον τόνο το ύφος αλλά και το ρυθμό της φωνής τους. Μπορεί δηλαδή να γίνει τρεμάμενη, ψιθυριστή ή να ανέβει ο τόνος της.
Καλύπτει κάποιο σημείο του προσώπου του όπως τα μάτια ή το στόμα.
Κάποιοι στην προσπάθειά τους να καλύψουν ένα ψέμα το κάνουν με μια φυσική κίνηση όπως να καλύψουν το στόμα τους ή να κλείσουν τα μάτια τους για να αποσπάσουν την προσοχή.