ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να έφυγαν, αλλά ίσως έχουν μείνει τα 2-3 παραπανίσια κιλά που αναμφισβήτητα μας επιβαρύνουν. Παρόλα αυτά δε χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε και να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε αυστηρές δίαιτες, που πολλές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνες και για την υγεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μετά τις γιορτές διαπιστώνονται τα περισσότερα κρούσματα σε στομαχικές διαταραχές. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιές είναι οι διατροφικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για ισορροπημένη διατροφή μετά τα Χριστούγεννα.

Πλήρες και θρεπτικό πρωινό

Το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι απόλυτα θρεπτικό και χορταστικό, ώστε να ξεκινήσει η μέρα με ενέργεια. Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αυξάνει τις ημερήσιες καύσεις.Έτσι, στο υπόλοιπο της ημέρας τρώμε μικρότερες μερίδες από αυτές που θα καταναλώναμε, αν το παραλείπαμε.

 

Και φυσικά, όταν λέμε πλήρες, δεν εννοούμε σε λιπαρά, αλλά πλήρες σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Υγιεινό πρόγευμα

Το πρόγευμα από τη διατροφή μας δεν πρέπει να παραλείπεται, καθώς θα οδηγήσει σε μικρότερη μερίδα μεσημεριανού γεύματος, αφού η αίσθηση της πείνας δε θα είναι τόσο έντονη.

Επιλέξτε για το πρόγευμα ανάμεσα από φρούτο, φυσικό χυμό, μπάρα δημητριακών ή πράσινη σαλάτα λαχανικών.

 Μείωση απογευματινών και βραδινών μερίδων

Καθώς πλησιάζει το βράδυ οι μερίδες των γευμάτων θα πρέπει να μικραίνουν, οπότε προσπαθήστε να μειώσετε την απογευματινή και τη βραδινή μερίδα σας κατά το 1/3 απ’ ότι συνήθιζατε.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Μικρά και συχνά γεύματα

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μην αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς τη λήψη γεύματος παραπάνω από τρεις ώρες.

Μείωση ποσότητας καφέδων, αναψυκτικών και αλκοόλ

Μετά τις γιορτές που σίγουρα ήπιαμε αρκετά αναψυκτικά και αλκοόλ, πρέπει να τα κόψουμε άμεσα, γιατί δεν πρόκειται να χάσουμε κιλά αλλιώς.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Επαρκής λήψη νερού

 Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή αδύνατο υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνάνε ή αμελούν να πιουν νερό στη διάρκεια της ημέρας. Είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός μας λαμβάνει υγρά από διάφορες τροφές και ροφήματα, όμως το νερό δεν παύει να είναι απαραίτητο στον οργανισμό. Οπότε, όταν διψάμε οφείλουμε στον οργανισμό μας να πιούμε νερό και όχι να τον «ξεγελάσουμε» με κάποιο αναψυκτικό.

 Αντικατάσταση αμυλούχων με τροφές ολικής άλεσης και σικάλεως

 Αντικαταστήστε τις αμυλούχες τροφές που καταναλώνετε σχεδόν καθημερινά στη διατροφή σας, με τροφές και προϊόντα ολικής άλεσης ή σικάλεως, τα οποία είναι πιο θρεπτικά. Με τις τροφές ολικής άλεσης και σικάλεως θα καταφέρετε την υψηλότερη κατανάλωση σε φυτικές ίνες και τη μικρότερη λήψη θερμίδων.

Brighten up your Inbox

xoxo Roula