Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά;

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά;

Γράφει η Ιατρός-ΒιοπαθολόγοςDr. Μαρία Αθ. Ψωμά

Μαγικές δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος, μηχανήματα που υπόσχονται μεταμόρφωση, κέντρα αδυνατίσματος, βότανα, κρέμες, ο μαγικός καφές-τσάι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη βιομηχανία αδυνατίσματος. Εμπόριο με τεράστια κέρδη που σίγουρα έχει αποτέλεσμα, όμως δεν έχει βρεθεί η μόνιμη λύση.

Σαφώς η κατάσταση έχει βελτιωθεί γιατί οι επιστήμονες έχουν εξειδικευτεί περισσότερο και το κοινό ενημερώνεται και “το ψάχνει” πιο πολύ.

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά;

Υπάρχουν πια δίαιτες με ιατρική επίβλεψη, σε συνδυασμό με εξετάσεις που έχουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Όμως δυστυχώς ακόμα και σε αυτές, το 90% ξαναπαίρνουν τα κιλά.

Το βασικότερο βήμα σε όλα τα συστήματα είναι η συντήρηση και η διατροφική εκπαίδευση. Δυστυχώς, στην αρχή κάθε δίαιτας, όλοι έχουν πολύ μακρινούς στόχους και χάνουν την ουσία του προβλήματος. 

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά;

Τα βασικά βήματα για την  επανάκτηση των χαμένων κιλών είναι τα εξής:

1. Ρεαλιστικός στόχος. Καλύτερα να χάσουμε 20kg και να τα διατηρήσουμε παρά 50 και να τα πάρουμε και δυστυχώς ακόμη περισσότερα.

2. Αλλαγή τρόπου σκέψεως. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν κάνουμε δίαιτα  αλλά διατροφή και ότι όσο μειώνεται το βάρος, τα περιθώρια παρεκτροπής μειώνονται. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αρχίζουν μια διαδικασία στέρησης για ένα διάστημα και μετά θα επανέλθουν στις παλιές συνήθειες, Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι στέρηση αλλά ένας άλλος τρόπος ζωής, οποίος εξασφαλίζει όχι μόνο τη μεγάλη διάρκεια αλλά και την ποιότητά ζωής.

3. Το πιο συχνό ερώτημα είναι “ θα τρώω όλη μου τη ζωή σαλάτα και κρέας;”. Σαφώς, όταν φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, στη συντήρηση, εισάγονται με μέτρο ότι επιθυμούμε. Όσον αφορά τη σαλάτα, καλό θα είναι να αποφασίσουμε ότι είναι η βάση στη διατροφή μας. Μόνο με τις φυτικές ίνες από τη σαλάτα επέρχεται κορεσμός, αποβάλλεται λίπος κατά την αφόδευση και το βασικότερο τα φυτοθρεπτικά που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων,όπως μαστού και παχέος εντέρου μέχρι 40%

Γιατί ξαναπαίρνουμε τα κιλά;

4. Μάθετε να λέτε όχι. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι μέρος της κουλτούρας μας, ιδιαίτερα στη επαρχία. Δεν είναι κακό να αρνηθείτε, ούτε είναι αγένεια. Ειδικά αν υπάρχουν πολλές κοινωνικές προσκλήσεις θα πρέπει να εκπαιδευτείτε να αποφεύγετε τους πειρασμούς. Άλλωστε ο σωστός οικοδεσπότης δεν πιέζει.

 

 

5. Ξεπεράστε το «plateau”. Υπάρχει ένα σημείο όπου τα κιλά δεν πέφτουν. Είναι το λεγόμενο plateau του μεταβολισμού, όπου ο οργανισμός συνηθίζει στη διαδικασία της δίαιτας. Συνήθως  είναι το βάρος που έχετε μείνει για αρκετό καιρό στο παρελθόν. Θέλει υπομονή, να μη λυγίσετε και απαιτεί ιδιαίτερη καθοδήγηση και κόλπα από αυτόν που σας παρακολουθεί για να το ξεπεράσετε.

6. Το φιλικό περιβάλλον αντιδρά στην καινούρια σας εικόνα. Όχι απαραίτητα γιατί τρέφουν αρνητικά συναισθήματα για εσάς. Συνήθως μετά από την απώλεια των πρώτων κιλών και της αλλαγής της εικόνας σας, οι περισσότεροι αντιδρούν. Αυτή είναι μια ασυνείδητη αντίδρασή τους, συνήθως επειδή οι ίδιοι δε μπορούν να υποβληθούν σε μια διαδικασία πειθαρχίας. Μάθετε να κλείνετε τα αυτιά σας και να μη ξεφεύγετε από το στόχο σας. Αυτός που σας επιβλέπει γνωρίζει καλύτερα αν έχετε φτάσει στο “υγιές” βάρος.

Brighten up your Inbox

xoxo Roula