Οι τρόποι για να προστατεύσεις τον επιδερμικό φραγμό της επιδερμίδας σου - Roula Stamatopoulou - The Art of Makeup
Skip to main content

Skincare

Οι τρόποι για να προστατεύσεις τον επιδερμικό φραγμό της επιδερμίδας σου

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023
από την Χριστιάννα Κυριτσοπούλου

Ο επιδερμικός φραγμός παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενυδάτωσης της επιδερμίδας και στην αποτροπή εισροής επιβλαβών ουσιών. Αποτελεί τη φυσική ασπίδα του δέρματος και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του. Υπάρχουν όμως διάφοροι παράγοντες που μπορούν να τον αποδυναμώσουν όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι κακές συνήθειες και η χρήση επιθετικών προϊόντων. Πως μπορείς λοιπόν να τον προστατεύσεις;

Ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να διατηρήσει τη φυσιολογική λειτουργία του επιδερμικού φραγμού και να αποτρέψει τη διάχυση επιβλαβών ουσιών. Τα επιδερμικά κύτταρα για να παραμείνουν υγιή απαιτούν χρειάζονται υγρασία, επομένως η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας σε καθημερινή βάση είναι ζωτικής σημασίας. Μερικά συστατικά που θα βοηθήσουν είναι η νιασιναμίδη, τα κεραμίδια, τα αντιοξειδωτικά και το υαλουρονικό οξύ.

Προστασία από τον ήλιο
Από τους πιο βλαβερούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον επιδερμικό φραγμό είναι ο ήλιος. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα, να μειώσουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, να καταστρέψουν τα λιπίδια του δέρματος και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση. Η αντηλιακή κρέμα λοιπόν με ευρύ φάσμα προστασίας είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται καθημερινά όλες τις εποχές του χρόνου.